Risicofactoren

laatst gewijzigd op 22-05-2012

RISICOFACTORENTEST VOOR OSTEOPOROSE

Het is moeilijk om aan te geven wie wel osteoporose krijgt en wie niet. In de derde herziene CBO richtlijn 2011 (Centraal Begeleidings Orgaan voor de intercollegiale toetsing) is een lijst gemaakt van risicofactoren voor het optreden van een botbreuk. Wanneer inderdaad sprake blijkt te zijn van een verhoogd risico op een botbreuk wordt geadviseerd een botdichtheidsonderzoek (DXA) te doen om te onderzoeken of er sprake is van osteoporose.

Wanneer vervolgens sprake blijkt te zijn van osteoporose kan daarvoor een behandeling worden gestart.

1. Is er sprake van een verhoogd risico voor een botbreuk? Hiervoor wordt het onderstaande lijstje met risicofactoren gebruikt en wordt de totale risicoscoren van alle aanwezige risicofactoren bij elkaar opgeteld.

2. Wanneer de risicoscore 4 of meer punten is, dient een botdichtheidsmeting (DXA) verricht te worden.

3. Wanneer de botdichtheidsmeting (DXA) osteoporose aangeeft, kan een behandeling met medicijnen, calcium en vitamine D gestart worden.

Risicofactor

Risicoscore

Een te laag lichaamsgewicht (te mager); in de praktijk komt dat vaak neer op een gewicht onder de 60kg en/of BMI (Body Mass Index) minder dan 20kg/m2

Leeftijd ouder dan 60 jaar